Kålruletter eller Melfof som vi kalle det i midtøsten lages mye der , vi bruker noen ganger bare kål med fyll eller sammen med drueblader,paprika og andre grønnsaker.

I bunnen brukes kylling eller kjøtt får mer smak .Jeg brukt fårikålkjøtt men det kan sløyfes hvis dere har ikke det eller ikke glad i lammekjøtt 🙂

Har lagt retten i ovnen men kan lages i kjele på plate som dolma jeg lagt før  Her .

Retten er kjempe god har litt syrlig og søt smak med deilig hjemmelget krydder (hvis du har ikke alle ingredienser til krydder ,bruk hva du har ).

 

Ingredienser:

3ss tamarind((bland tamarind  i 3dl varmt vann i ca en halv time og rør godt. Bruk en fin sikt til å få bare vannet og kast tamarind skall.blir som tamarindjus),kan brukes sitronsaft eller sitronsyre i stede for.

750-1000g Fårikålkjøtt,i store biter

1 stor hodekål

Fyll:(du kan fryse resten av fyll om det ble mer igjen)

Olje

300g ris

450g kjøttdeig

2 store løk,finhakket

4 hvitløksfedd,presset

2 store tomater,finhakket

100-150g rosiner

1dl tamarindjus

2ts Dolmakrydder Her

3ss tomatpure

2ss sukker

2ss tørkede dill

2ss tørkede persille

3ts salt 

 

Sause:

Ca 7dl kokt vann

4ss tomatpure

Resten av tamarindjus

2ts domakrydder

2ss sukker

1 kyllingbuljong,terninger

Salt etter smak ca 2ts

Vask risen under vann,så legg den i en skål med varmt vann 1 time.

 

Kok vann i en stor kjele med litt salt.

Ta stilken ut fra kål med kniv.

Legg den i kjelen ,vannet skal dekker helt over kål,ha på lokk oh kok opp til kål blader detter av .

Bruk en klype og ta blader forsiktig .Andre blader skal være litt harde så kok opp og hell over mer vann til de blir myke .

Tamarind er sånn ut (kjøpes i utlandske butikk)

Bland det med 3dl varmt vann,legg til side.

Etter halv -1 time bruk en fin sikt får og få bare jusen av tamarind .

Varm stekepanne med 1ss olje ,ha i løken og stek til det blir blank og myk.

Tilsett kjøttet og 1ts krydder,stek det noen minutter.

Tilsett hvitløk.

Og tomatpure

Hakkede tomater.

Rosiner

Hel vannet av fra risen og tilsett i stekepanne,surre alt noen minutter.

Tilsett sukker.

1ts krydder.

Persille og dill.

Salt.

Tilsett 1dl av tamarind.Surr 1 minutt.

Legg til side.

Bland kjøttet med 1-2ts dolma krydder.

 

Bland alle ingredinser til sausen.

Smør formen eller gryte med lit olje og strø på sukker

Legg kjøttet i formen.

Ta en blad og skjær bort midten ,deles i to(ta vare på resten av kål for å bruke den på toppen til retten)

Legg på fyll og brett det sammen.

Så rulle den .

Legg dem over kjøttet.

Varm ovnen ved 250c.

Ha resten av blader på toppen .

Ha på lokk og sett den midt i ovnen 15 minutter.

Ta formen fra ovnen og hell sausen over.

Ha på aluminiumsfolie.

Og lokk.Sett den igjen i oven 1 time ved 225 c ,så 2 timer ved 180c.

Har maten er ferdig.

Brukt ganske lang tid men det var kjempe god 🙂

Ønsker dere en fin dag 😉

Facebook Her

#dolma #melfof #kålruletter #fårikålkjøtt #hjemmelaget #ris #kjøttdeig #saus