Baklava eller baklawa er en  kjent dessert i midyøsten ,tyrkia ,nord afrika og flere andre land.

Den består av flere tynne lag med filodeig ,fylt med nøtteblandingen og trekt i sirup.

Selvfølgelig Baklawa er litt forskjellig fra land til annet ,med nøtter , sirup eller honning .

Hvor kommer  egentlig baklawa fra?mange sier fra Tykia i osmanske riket periode eller østromerriket tiden.Men jeg lest i den gamle arabiske kokebok fra 1226 som skrevet av Muhammad bin Hasan al Bagdadi (boka har mange enkle oppsiktifter) en oppsikrift som ligner på baklawa.Uansett hvor kommer den fra ,fakta at de fleste folk i mange mange land elsker baklava og lager det i butikkene eller hjemme.

Her kommer oppsikrift som er enkelt å lage og ikke minst godt 🙂

Her brukt pistasj ,cashewnøtter,mandler.Men du de fleste hos oss bruker pistasj med litt valnøtter ,og siden jeg hadde ikke nok pistasj så jeg brukt forskjellige nøtter.

Anbefale deg å kjøpe en bra kvalitet pistasj .

Ingredienser:

1 -2 tyrkisk børek (jeg hadde bare 1 ,kjøpes i utalndske butikk,eller i eurocash)

1/2ts malt allehånde

1ts malt kardemomme

1 1/2ts malt kanel

400g pistasj,ristet(du kan bruke cashewnøtte,mandler også)

100g valnøtter,ristet

1dl sukker

1/8ts salt 

200g smør,smeltet

Sirup:

2 1/2dl sukker

2 1/2dl vann

2ss honning

1 kanelstang,delt til to.

1/4 appelsinskall,uten det hvite som er bittert.

1ss rose vann,kan sløyfes (kjøpes i utlandske butikk)

 

Her jeg brukt 400g (pistasj,cashownøtter og mandler)

Sånn ser ut filogdeigen ,börek.

Varm en stekepanne på middelsvarm og rist nøttene noen minutter til de får en gul farge(pass deg ,nøtter blir brent fort)

Ta nøttene ,sukker og salt krydder i en blender.

Kjør blenderen litt omgangen (for å få  grove biter nøtter ). ikke la nøttene blir finmalte.

Smelt smøret i en kjele ,legg til side.

Bruk en form 24X36cm

Del filodeigen i samme størrelse til formen og dekk dem med plastfolje så fuktig kjøøkenhåndkle(ellers blir filodeigen fort tørr)

Varm ovnen ved 165c.

Pensle formen med smør.

Legg en ark av filodeig i formen og pensle med smør,gjør det samme til du har brukt 10 ark,husk å pensle alle.

Så legg 1/3  av nøtteblandingen over hele filodeigen.

Nå legg igjen en ark og pensle med smør til du har brukt 6 ark,legg over 1/3 av nøtteblandingen .

Legg 6 ark igjen og pensle hver en så legg det siste 1/3 av nøtteblandingen.

Legg 8 ark og pensle dem i samme måte .Pensle over den siste ark med  smør og sørg at du dekker filogdeigen godt med smøret.

Legg formen halv time i kjøleskapet.

Skjær halvveis ned baklava(bruk tynn skarp kniven),du få skære i firehant så trekant om du vil.

Sett baklava i ovnen ,stekes i 45-60 minutter.

Sirup:

I en kjele bland sammen sukker,vann,honning,appelsinskall og kanelstang.kok opp mens du røre inn, til sukker løse seg opp.

 

Skru ned varmen til middel og la den smp koke i 10 minutter.

Skru av varmen og ta ut appelsinskall og kanlestang.tilsett rose vannog legg til side.

Ta baklava ut fra ovnen og legg den på en rist.La baklava hvile i 15 minutter.

Skjær med kniven helt ned i baklawa (skjær forsiktig ned med kniven i firekant )hel over sirup og sørg at sirup dekker hele baklava.

La den står i kjøkkenbenken 6 -8 timer.

Så ta ut baklava av formen og skjær firekan til trekant.

Du kan bruke finmalt pistasj som pint.

Baklawa kan står i kjøkkenet i noen dager.

Hvis dere har ikke nok filodeig ark så kan dere bruk minder enn det står i oppsikriften.

Godt nytt år alle sammen.

Hils fra Alibabasmat

Fb Her

#hjemmelaget #baklava #baklawa #sirup #nøtter #nyttårsaften