Machboos betyr risen har kokt i kjøttet kraft ,og i Kuwait det er en husmannskost rett ,lages med lammekjøtt,oksekjøtt ,fisk og kylling.

Retten er kraftig men kjempe godt sammen med stekt løk ,rosiner,nøtter,stekt poteter (noen bruker kokt kikerter og kokt egg).

Fleste som lager denne bruker basmati ris  men du kan bruke jasminris i stede .(jeg brukt jasminris).

 

Ingredienser:(6 personer)

1500g lammekjøtt med bein

2 store løk,finhakket

1 tomat uten skinn,finnhakket

3 hvitløkfedd,presset

1/2ss revet ingefær

600g ris(vaskes flere ganger og legges i lunket vann halv time for den kokes )

Kokt vann

Malt Krydder(1ts syv krydder Her,1ts karri Her,1/2ts gurkemeie,1/4ts chili og 1ts paprika)

2 laurbærblad

2 tørkede lime

4 hel kardemomme

1 liten kanelstang

5 hel nellik

7 hel svart pepperkorn

olivenolje

1/2 ss smør ,liten bit

En liten klype safran,male den i en liten skål og blandes med 6ss kokt vann,1/2ts sukker og 3 dråper av rose vann (kan sløyfes)

Salt

Pepper

 

 

I en dyp og stor stekepanne eller wokpanne stek løken i 2ss olivenolje i noen minutter til løken blir myk og blank.

Tilsett hvitløk,ingefær og hel krydder (uten lime),surre alt i to minutter.

Tilsett kjøttet ,surre i 10 minutter.

Tilsett malte krydder(ikke bruk salt nå)og surre litt.

Tilsett tomater og lime,surre litt til.

Tilsett kokt vann som dekker nesten kjøttet(jeg brukt 4-6dl),kok opp og ha på lokk.La den små koke til kjøttet er mørt ca 1 og halv time til 2 timer.

Ta kjøttet ut av kraften .Legg dem i en stekebrett ,pensle dem med en del av safran blandingen ,ha på salt og pepper.Stekes midt i ovnen ved 200c til de få farge cirka 10 minutter.

Ta cirka 3dl av kraften (for å koke risen man trenger ikke så mye vann eller kraft ,hvis det er mye, risen blir klumpete og veldig myk)tilsett salt etter samk og la den kokes uten lokk i 3 minutter.

Hell vannet ut fra risen og tilsett risen i kraften ,ha på lokk .Kok opp så skru ned varmen ,små koke i 15 minutter.

Ta lokk av og tilsett smør ,en del av safran blandingen.

Tilsett kjøttet over risen ,ha på lokk og la den stå på laveste varm i noen minutter.

Til løk blandingen:

5 løk,i skiver

rosiner ,legges i vann 1 time.

Nøtter

2 poteter,i små biter

Salt

Pepper

Malt 1ts tørkede lime

1ts byriani krydder

Olje

 

Stekes potetene ferdig i en stekepanne med litt olje,legg til side.

I en stekepanne ,ha litt olje og stek løken til det blir blank og myk

Tilsett rosiner.Surre i noen minutter.

Tilsett nøttene ,krydder og salt.Surre videre.

Tilsett potetene ,bland alt sammen.

I en stort fat legg risen ,løk blandingen og til slutt kjøttet.

Serveres med yoghurt,salat,pickels og sterk rød saus.

Ha dere en riktig god helg 🙂

Fb Her

#hjemmelaget #ris #lammekjøtt #fredag #nøtter #krydder #kuwait