Dolma ,er fylt grønnesker som drueblader ,hodekål,løk,squash osv ,og jeg har to oppsikrifter fra før som du kan lese

her  http://alibabasmat.blogg.no/1414785346_dolma.html

Og her http://alibabasmat.blogg.no/1422264626_klruletter_med_friklk.html

Og hjemmelaget dolmakrydder http://alibabasmat.blogg.no/1417350612_dolma_krydder.html

Det er en stor rett som trenger tid ,og kan serveres når man har besøk av venner og familen .Det er veldig kjent i nesten hele midtøsten og de arabiske land ,Tyrkia og andre land i verden.

Hos oss noen lager dolma som har med syrlig smak eller med søt smak ,eller balanse mellom syre og søtt som min oppsikrift her 🙂

Anbefaler dere å brøver denne ,og du kan bytte kjøttet med lam eller okse i stede for kylling .Du kan bruke grønn erter eller grønne hestebønner i stede for kikerter men da du trenger ikke å koke disse før i sausen ,bare legg disse rett i kjelen og koke sammen med fylte dolma.

Ingredienser:

1ss olje med litt sukker ekstre til bunnen av retten.

1 hodekål

3-4 store poteter

2 store squash

2 store løk

2-3 kyllinglår,delt til store stykker og marinert med 1ts dolma krydder og litt salt http://alibabasmat.blogg.no/1417350612_dolma_krydder.html

2ss tamarind (bland tamarindskallet  i 3dl varmt vann i ca en halv time og rør godt. Bruk en fin sikt til å få bare vannet og kast tamarind skall)

Litt revet ost

For fyll:

2ss olje

250g kjøttdeig av okse

250g kjøttdeig av lam

200g ris,vaskes under vannet.

1 egg

1 stor løk,finhakket

2 tomater ,finhakket

4 hvitløksfedd,revet

1dl tamarind jus

3ss tomatpuré

2ss sukker

2ss tørkede dill

2ss tørkede persille

150g rosiner,legges i varmt vann 1 time,tas fra vannet og legges til side.

2ts dolma krydderhttp://alibabasmat.blogg.no/1417350612_dolma_krydder.html

2-3ts salt (etter smak)

 

For saus :

9 dl  vann

1dl kikerter,legges i vannet over natta

4ss tomatpuré

1dl tamarind jus

2ts dolma krydder

2ss sukker

1-2ts salt etter smak

1 kyllingbuljong

1ss dill

1ss persille

Tamarind er syrlig og kan kjøpes i utlandske butikk .

Bland sammen tamarind med 3dl varmt vann,la den står halv time så sil den .Bruk bare væske.

 

Lager du først sausen :

Bland alle ingrediensene til sausen med kikerter ,kok opp og la den små koke 1 time med lokk.

Hodekål,ta stilken ut med kniv.

Kok opp vann med litt salt i en stor kjele og legg hodekål i midten ,vannet skal dekke hodekål.La den kokes til bladene faller fra hverandre .Bruk en klype og ta bladene forsiktig .Andre blader skal være litt harde så  kok opp vannet og hell over mer vann til de blir myke .

Avkjøll bladene i et dørslag ,så skjær hver blade til to ,ta ut stilken i midten.

Rens løken og kutt litt av toppen og bunnen. Del den halveis og legg de i varmt vann(samme vannet til hodekål) for å gjøre de myke ca 10-15 min.

avkjøl og skrell den forsiktig fra hverandre.

Skrell potetene og skjær toppen ,skjær squash og ta ut innmat fra begge to.

I en gryte med litt olje ,fres alle sammen på begge sidene  i noen minutter.

Legg over kjøkkenpapir.

Brun kyllingene på begge sidene,legg til side.

For fyll:

I en stekepanne varm olje så fres løken til den er blank og myk ,tilsette kjøttdeigen og brun kjøttet ,ha i krydder og stek i 2 minutter ,tilsette hvitløk og fres raskt ,så tomatpurre ,hakkede tomater og stek videre i 2 minutter,så rosiner,ris og blande alt sammen.Tilsette sukker,urter ,1dl tamarind og salt .Blande godt og stek i 2 minutter.Legg til side.

Når fyll er helt avkjølt ,tilsette egg og blande godt.

Ha 1ss olje i en stor kjele og strø litt sukker i bunnen.Legg kyllingen i bunnen.så løken i bunnen også og andre fylte poteter,suach og kål over.

Fyll en løkbladet 

Så rulle den.Gjør det samme til resten av løken.le

Fyll potetene og squach med litt av fyll blandingen og ost på toppen.

Ha litt fyll i kål bladet og rulle den.

Legger du alt i kjelen med en gang .

Så kålruletter til slutt.

Ta kikerter fra sausen og legg disse over kålruletter.

Ta en tallerken og ha den på toppen(for å sørge at maten ikke åpner seg mens den koker)

 Sett kjelen på høy vame og la den stekes3- 5 minutterminutter uten saus(for å få mer smak og farget til kyllingen, løken og retten ).

Så hell sausen over tallerken rundt og ha på lokk igjen ,la den små koke i 2 timer .

Etter to timer ,ta tallerken ut .

Og snu den over en stor og dyp fat ,vær forsiktig fordi maten er kjempe varmt ,så du kan helle sausen i en stor skål så snu den .Eller la den står halv time.

Det var sikkelig godt ,med mye smak av krydder ,kjøtt og alle ingrediensene 🙂

Ha dere en fin dag 🙂

Følg meg på facebook https://www.facebook.com/groups/370547423103160/

#dolma #kålruletter #poteter #squash #løk #midtøsten