Moussaka er best kjent i Hellas med den lages i mange andre land også .Mousakka lages i forskjellige former og variasjoner i de ulike landene og geografiske områdene hvor denne er utbredt.Det norske og engelske ordet «moussaka» kommer fra det greske «mousakas». Det greske navnet kommer igjen fra tyrkiske «musakka». Samme navn er funnet i land som tidligere var en det av det osmanske riket. Det tyrkiske navnet kommer i sin tur fra arabiske (مسقعة) musaqaa.Men i de arabiske land bruker ikke hvit saus ,bare kjøttsaus med tomater.Bechamelsaus i mange moussaka retter tilsettes bare på toppen men jeg tenkt meg å lage den som lasagne stil .

Ingredienser:6 personer

Olje

2 store auberginer,i skiver

2 store sguash,i skiver

Kjøttsaus:

400g kjøttdeig av okse med 250g kjøttdeig av lam,blande sammen.

2-3ss olje

2-3ss smør

1 stor løk,finhakket

Halv purreløk,hakket

3 hvitløkfedd,finhakket

2 tomater,finhakket

2ss tomatpure

1ss hvetemel

1 1/2ss sukker

1 boks passerte tomater, som er en form for tykk tomatjuice

1dl kjøttkraft

salt

pepper

3ts tørket oregano

1/4ts malt kanel

 

bechamelsaus:

5dl melk

2 laurbærblad

10 svarte pepperkorn

2 løkskive

1/4ts muskatblomme

4ss smør

4ss hvetemel

salt

pepper

 

Mozzarellaost,revet

Gul ost,revet

 

Først skærer du  squash og aubergine i  skiver og drys med  fint salt og la da står i 20 min over kjøkkenpapir.

Så tørker du de og stek i stekepanne med litt olje på begge sider i noen sekunder,legg på kjøkkenpapir.

 

Lag kjøttsausen:

Varm olje og smør i en stor stekepanne eller gryte over sterk varme ,stek kjøttet i tre omganger og legg til side .Ha 1dl vann i stekepanne og kok opp i 2-3 minutter for å bruke den i retten etterpå ,sil kraften og legg til side.

I samme stekepanne ha litt olje og smør ,tilsett løken og purre stek under omrøring i 5 minutter.Rør inn hvitløk og kjøttdeig,stek under omrøring . så tilsette tomatene og rør sammen.Demp varmen,og stek under omrøring i 10 minutter.Sett opp varmen til middels sterk,rør inn tomatpure og mel,og stek i 2 minutter.

Rør inn hakkede,passerade tomater og kjøttkraft,kok opp under omrøring.Krydre med salt og pepper,og rør inn oregano ,sukker og kanel.La det hele småkoke uten lokk i 20-30 minutter  med jevnlig omrøring til blandingen er tykk.Smak til med salt og pepper.

Lag bechamelsausen: Hell melk i en kjele,og tilsett laurbærblad,pepperkorn og løk.Varm melken til rett under kokepunktet,trekk kjelen av varmen,legg på lokk,la smakene utvikle seg i 10 minutter,og sil væsken.

Smelt smør i en egen kjele.Dryss i mel og rør det til en jevning i 1 minutt.Rør inn melken litt etter litt,kok opp og la sausen koke under omrøring til den er tykk og glatt.Krydre med muskat og salt ,pepper ettersmak.

Farm ovnen ved 200c.

Pensle en ildfast form lett med smør.Legg et lag med kjøttsausen.

Dekk med et lag aubergine og squash.

Øs deretter over litt bechamelsaus,og smøre med en skje .(trenger ikke å være nøye å smøre hele ,spar mest av bechamelsausen til toppen)

 Dryss på  mozzarellaen og  gul ost.

Fortsett å legge lag til alle ingredienser er brukt-slutt prosessen med et lad aubergine og squash ,resten av bechemelsaus ,mozzarilla og ost.

Stekes i en forvarmet stekeovn ved 200c i 30 minutter,eller til moussaka er gyllen.

Jeg servert moussaka med http://alibabasmat.blogg.no/1436175496_gresk_salat.html og matmuffins med hvitløk http://alibabasmat.blogg.no/1464682805_mat_muffins_med_hvitl.html

Moussaka var kjempe god med deilig smeltet ost 🙂

Følg meg på facebook https://www.facebook.com/groups/370547423103160/

Ha dere en fin dag 🙂