Kofta er en slags kjøttblandingen som kommer i boller from eller i andre  former,hara betyr grønn og masala er kryddermiks .Det er en indisk rett med masse smak av krydder ,løk og urter .Her du kan velge selv hvor sterk retten skal være ,du kan bruke mer eller mindre grønne chili og du kan bruke syltede grønne chili som er ikke så sterke. .Men jeg valgt mild smak som passer til alle 🙂

Hvis du har ikke ferske urter så bruk tørkede.

Håper at det faller i smak .

Ingredienser: 5-6 personer

450g kjøttdeig av okse

250g kjøttdeig av lam

3 vårløk ,finhakket

1/2 grønn chili,uten frø og finhakket

1ss fersk koriander eller persille ,hakket

1ts malt allehånde

1ts garam masala

1ts sort pepper,nykvernet

1ts hvitløkpasta,mos 2-3hvitløksfedd med litt salt i morter

1ts ingefær,most i morter

Salt etter smak

 

For grønn saus:

Vegetabilsk olje ,rapsolje

1ss smør med 1ss olje

3 store løk,i tynne skiver

1 1/2dl yoghurt

1/2 grønn chili,uten frø

En liten bunt fersk koriander,eller persille

1ss fersk mynte hakket,eller 1ts tørkede

1ts hvitløkspasta,2-3 hvitløksfedd most i en morter

1ts ingefær,most i en morter

1ts garam masla,malt

1ts malt fennikelfrø

1/2ts sort pepper,nykvernet

1/4ts gurkemeie

1ts sitronsaft

Salt etter smak

6dl varm grønnsaker buljong

1dl vann med 1ss maizena 

2ss cream fresh

For å pynte:

Ristede mandlerflak

1ss stekt løk

hakket koriander eller persille

 

For sitron og ingefær ris:

400g basmati ris

1 -2 sitroner,saften fra begge og skall av en .

1cm ingefær,finskåret i strimler

Klype salt

1ts ghee eller smør

5dl vann

Klype gurkemeie

 

For kofta : bland all koftasingrediensene sammen i en bolle.

Kna deigen litt .

Del til store boller i golfball størrelser.Legg til side

Varm olje i en gryte og stek løken  med litt salt til den er gylden ,ta løken ut fra olje og legg over en kjøkkenpapir .La olje renner fra løken så stek den en gang til i samme gryte 

Til den er brun (pass å ikke brenne løken)legg over kjøkkenpapir.

I en blender ,ha stekt løken(unntatt 1ss for pynt),yoghurt,grønn chili.fersk koriander,mynte,hvitløken,ingefær,garam masala,fennikel,pepper ,gurkemeie og sitronsaft

Bland til en smidig masse.

Varm en stor stekepanne eller en gryte med 1ss smør og 1ss olje ,tilsett den smidg masse og stek i 3 minutter på middelsvarme.

Tilsett varm buljong  eller varm vann  med litt salt og kok opp ,når sausen bobler 

Deretter legge til kofta,

Ha på lokk og la den småkoke i 40 minutter.hell sausen over kofta 2-3 ganger mens sausen kokes.

Når olje begynner å skille fra sausen ,kofta er klar.

Ta kjøttbollene ut fra panne og tilsett blandingen av 1dl vann og maizena ,og cream fresh ,rør godt til du får å unngå klumper i sausen .

Legg kjøttbollene tilbake i sausen og holde sausen varm til du servere maten.Smak til med salt og pepper.

Mens du lager kofta hara masala ,begynner du med risen.

For sitron og ingefær ris :

Vaskes risen i varmt vann og deretter skylles flere ganger i kaldt vannfor å fjerne så mye stivelse som mulig.Dekk risen rikelig med kaldt vann ,tilsett litt salt og legge i mint en halv time.Hell ut vannet.

Ha sitronsaft og skall ,ingefær ,salt og smør i en stor og dyp stekepanne.

Tilsett vann og kok opp i 1-2 minutter.

Tilsett risen og gurkemeie.

Rør litt alt sammen.Kok opp til væsken er redusert.

Når væsken begynner å boble og væske er litt igjen skru ned varme til laveste.

Plasser en tørr kjøkkenhåndkle over og dekk med et lokk.

Le det små koke i 10 minutter ,Ikke åpne lokket .Etter 10 minutter fjern fra varmen.

Ta kjøttbollene i en dyp tallerken og hell grønnsausen over ,så stekt løken ,mandler og ferke urter .Du kan ha litt fløte over også.

Serveres med risen og salat 🙂 det var så nydelig .

Facebook Her

#kofta #indisk #grønnsaus #kjøtt #løk #ris #sitron #ingefær