En gammel fransk kake som heter mille feuille ,og det heter samme hos oss .Men er kjent i Norge som napoleonskake som har to lag og fylt med masse krem ,de er ganske like men i den norske stil brukes gelatinplater i kremen .Kaken lages mye i Nord afrika og første gang jeg spist denne fra mine algeriske venner før lenge siden .Og da jeg ble forelsket i kaken 🙂 kjempe godt med tre lag av butterdeig og to lag med krem.

Butterdeig kan lages hjemme men trenger litt tålmodighet og tid ellers du kan kjøpe en ferdi pakke fra butikken,det finnes mange oppsikrifter på nettet om hjemmelaget butterdeig  om du ønsker å lage den hjemme.

Tips:du kan dynke stekte butterdeig med varm syltetøy som du gjør i sukkerbrød.Også du kan bruke rom ,likør,osv i sausen for å få mer smak.

Ingredienser:

1 pakke butterdeig (10stk 400g) eller tre store plater av butterdeig.

Vaniljekrem:

4dl melk

2dl fløte

1 vaniljestang,splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.

5 eggeplommet

70g sukker

30g hvetemel

30g maizenna

en klype salt

1 liten bit smør

 

Glasur:

1 eggehvite

150g siktet melis

1ts sitronsaft

 

50g kokesjokolade

 

Først lager du vaniljekrem: ha melken og fløte i en kjele med vaniljestangen og frøene over middels varme . Rør det sammen og varm til kokepunktet.

I en bolle ha eggene med sukker og piske godt.

Tilsett hvetemel ,maizenna og salt .

Pisk alt sammen.

Tilsett halv parten av blandingen melk og fløte ,litt om gangen mens du vispe.

Legg denne blandingen over resten av melken og fløte i kjelen . La blandingen koke opp og småkoke i 2-3 minutter mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp, slik at kremen ikke setter seg.

Når kremen har tyknet da betyr at det er klar.Ta vaniljestang ut etter kremen er ferdig kokt.

Ha kremen i en bolle og smør toppen med liten bit av smør for å hindre at det blir sånn tørr lag på toppen.Avkjøles

Kjevle en butterdeig med litt mel over og under til tynne lag ca 1mm eller 2mm,skjær kantene med en kniv for å ser alle like ut.

Forvarmet ovn 200c

Legg dem på bakepapir

 Pensle med litt vann og prikk deigen med en gaffel.

Legg rist over for å hindre at butterdeigen blåser opp (hvis du bruker ikke de kommer å bli som en bolle :-D)

Stek midt i ovnen i ca 10 minutter til de er gylden.

Ta risten bort og pensle med litt vann ,stek videre i 3-4 minutter til de er lett brun.

Avskjøles over rist.

 

For glasur: ha egeehvite i en bolle med sitronsaft og piske lett sammen.

Tilsett halvparten av siktet melis og psik videre.

Så resten av siktet melis og pisk til du får en glatt glasur som ikke er rennende .Tilsett mer melis om det trenges.

 

For skjokolade : legg skjokolde i biter i en bolle som tåler varme over en kjele med vann( uten å stå bolle nede i bånn av kjelen eller i vannet)

Skru av varme når skjokolade har smeltet.

Skjær stekt butterdeig i kantene med en kniv for at lagene skal være like.

Fyll en sprøytepose med vaniljekrem .

Ha kremen på den første lag.

Så legg en stekt butterdeig over så ha mer krem over.

Avslutt med stekt butterdeig.

Så glasur ,bruk slikkepot eller en smørkniv og fordel galsur pent .

Fyll en sprøytepose med smeltet skjokolade og lag streker så dra streker med baksiden av en kniv .Eller du kan lage mønstre av skjokolade som du liker.

Bruk en smørkniv for rette kremen på kantene ,og du kan fylle mer med kremen om det trengs.

Kaken er klar ,kjempe godt med knasende sprø butterdeig og deilig vaniljekrem.

Du kan holde de kalde i kjøleskapet.Du kan skjære kaken i mindre biter med en kniv.

Følg meg på facebook https://www.facebook.com/groups/370547423103160/?fref=ts
 

#kake #fransk #mille feuille #napoleonskake #vaniljekrem